MENU

Jika anda memerlukan bantuan atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila lihat Soalan Lazim atau hubungi kami melalui saluran berikut :

E-mel :
No Tel : 604-4655745

Sekiranya anda membuat pertanyaan melalui emel atau membuat panggilan ke Pusat Pengurusan Panggilan, sila sertakan maklumat diri anda seperti berikut:

Nama :

No. Kad Pengenalan :

No. Telefon :

Emel :

Masih memerlukan bantuan ?

Sila hubungi staf yang berkenaan di laman Hubungi Kami. Pihak kami akan mengemukakan jawapan dalam tempoh tidak lebih dari tiga (3) hari bekerja.

 

RSS

Apa itu RSS?

RSS adalah singkatan bagi Really Simple Syndication atau RDF Site Summary (RSS 0.9 dan 1.0) adalah suatu aplikasi XML (Extensible Markup Language) mengikut tahap spesifikasi World Wide Consortium (W3C) . Ia merupakan suatu format sindikasi berita dan digunakan sebagai agen untuk mendapatkan berita atau data secara atas talian daripada halaman web yang menyokong aplikasi ini.

Mengapa RSS perlu?

Perkembangan teknologi dalam penerbitan dalam talian amat memudahkan tugas bukan sahaja dalam penyebaran maklumat terkini secara web malah pengguna dapat mengesan maklumat terkini sejumlah besar laman web kesukaan anda tanpa perlu mengingati alamat URL laman tersebut atau sentiasa mengemaskini email untuk mendapatkan info terkini. Kemudahan aplikasi RSS ini disediakan khas untuk pembangun halaman web bagi mendapatkan info terkini berkenaan dengan Majlis Daerah Pendang. Melalui kemudahan aplikasi ini diharap agar Majlis Daerah Pendang dapat menyalurkan Info atau Maklumat Terkini/Semasa yang berlaku daripada laman Portal Majlis Daerah Pendang dengan lebih pantas dan berkesan. Melalui suapan RSS ini juga:

   1. Pengguna boleh memilih untuk membaca berita yang anda inginkan dan relevan dengan  kehendak anda.
   2. Pengguna secara tidak langsung mendapat informasi yang boleh dipercayai dan mencegah daripada informasi yang tidak di inginkan (the spam ).

   3. Menjimatkan masa.
   4. Pengguna dapat mengetahui Info dan Maklumat Terkini mengenai Majlis Daerah Pendang lebih cepat dan berkesan.
   5. Berita atau info yang dipaparkan adalah yang terkini tanpa perlu melayari laman ini.

Bagaimana menggunakan RSS?
Terdapat banyak pilihan bagaimana menggunakan perkhidmatan RSS ini. Berikut adalah dua cara yang selalu digunakan:

1. Menggunakan perisian rss Reader;
2. Memasang secara terus ke pelayan internet (browser)

QR KOD

1. Memuat turun aplikasi QR Reader yang bersesuaian dengan Smartphone anda

2. Pilih dan aktifkan aplikasi QR Reader dan kemudian imbas Kod QR pada Laman Utama Majlis Daerah Pendang dengan menggunakan kamera dari Smartphone anda.

3. Anda akan terus dibawa ke Web Mobil Majlis Daerah Pendang dalam versi mudahalih.